Γιατί το Θέλημα Γαμάει

Μία ερώτηση που έχω ακούσει από φίλους και που συχνά ρωτούσα τον εαυτό μου, είναι “Γιατί το Θέλημα;” Γιατί να μην ταυτοποιηθώ με οποιαδήποτε άλλη θρησκεία ή φιλοσοφία; Θέλω να εξηγήσω γιατί πιστεύω στην δύναμη του θελήματος ως κανόνας ζωής, και επομένως γιατί πιστεύω πως το Θέλημα θα συνεχίζει να επεκτείνεται.

Ι. Πράττε αυτό που θέλεις

Το βασικότερο προκείμενο είναι ότι έχουμε ένα συγκεκριμένο Νόμο στον οποίο όλα τα άλλα υπάγονται: Πράττε αυτό που θέλεις. Ο απλός υπαινιγμός αυτής της πνευματικής υποδομής είναι αυτός που διαφοροποιεί το Θέλημα από τις άλλες ποικίλες θρησκείες (ή “πνευματικότητες”) που χαρακτηρίζονται από άμορφα και γενικότερη φύση των πιστεύω τους, αλλά επίσης και από τις θρησκείες του Παλαιού Αιώνα που χαρακτηρίζονται από σκληρό δογματισμό και φανατισμό. Ο Νόμος της Ελευθερίας είναι τόσο περικλειείς ώστε έχει επιπτώσεις σε όλες τις πλευρές της ζωής,περιλαμβάνοντας μεταφυσική (ως φιλοσοφία) ηθική (ως τρόπος ζωής), και θεολογία (ως θρησκεία) όμως είναι τόσο καλαίσθητος, που μπορεί να περιγράφει με μια λέξη: Θέλημα.

ΙΙ. Ανοχή

Ο βασικός Νόμος του Θελήματος είναι “Πράττε αυτό που θέλεις” που είναι μια ριζοσπαστική προτροπή κάθε άτομο να εξερευνήσει και να εκφράσει την αληθινή του φύση, οτιδήποτε και αν είναι. Θεμελιωδώς, εμείς ως Θελημίτες υποστηρίζουμε το δικαίωμα του καθενός να είναι αυτός που είναι. Αυτό περιλαμβάνει μια επαναστατική μορφή ανοχής, ή αποδοχής της διαφορετικότητας. Το ίδιο το Θέλημα είναι μερικώς το αποτέλεσμα συγκρητισμού πολλών θρησκειών και φιλοσοφιών. Το Βιβλίο του Νόμου λέει , “ΆFμ! Όλες οι λέξεις είναι ιερές και όλοι οι προφήτες είναι αληθινοί, μονάχα που κατανοούν λίγα.”  Μπορούμε επίσης να βρούμε αναφορά σε Εβραϊκές, Χριστιανικές, Ισλαμικές, Αιγυπτιακές, Ελληνικές, Ερμητικές, Βουδιστικές, και Ινδουιστικές ιδέες στο ίδιο το Βιβλίο του Νόμου, όπως και τα άλλα ιερά βιβλία και γραφές του Άλιστερ Κρόουλυ. Αυτό αποδεικνύει την ικανότητα του Θελήματος να εκτιμήσει τις αληθείς που ανήκουν σε ποικίλες ιδεολογίες σε όλη την υφήλιο και ιστορία.

Ο ποικιλόμορφός μας συγκρητισμός δεν είναι αυθαίρετος όμως, εφόσον όλα περιστρέφονται γύρω από τον πυρήνα του “Πράττε αυτό που θέλεις”: μαζεύονται κλωστές από κάθε γωνιά της ανθρώπινης ύπαρξης, ώστε να υφανθούν μέσω της αρμονίας που εκφράζεται στην λέξη του Νόμου, που είναι το Θέλημα. Η ανεκτική αποδοχή διαφορετικών πιστεύω είναι αυτή που διαφοροποιεί το Θέλημα από ουσιαστικά κάθε άλλη θρησκεία που προέκυψε στην ανθρώπινη ιστορία. Αυτό φαίνεται πολύ έντονα στην διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο “Liber OZ” το οποίο γράφει: “Ο άνθρωπος έχει το δικαίωμα να ζει με βάση τον δικό του νόμο-να ζει με τον τρόπο που θέλει.” 

Είμαστε ριζοσπαστικοί στην αποδοχή άλλων, όπως και αν σκέφτονται, μιλάνε, ή συμπεριφέρονται, όμως εξακολουθούμε να παλεύουμε εναντίον του δογματισμού, της προκατάληψης, και δεισιδαιμονίας τα οποία εμποδίζουν την πλήρη έκφραση της ανθρώπινης ελευθερίας. Αυτό αποδίδεται στη ρήση στην οποία ο Κρόουλι γράφει, “Κάθε άστρο έχει την δική του φύση η οποία είναι ‘σωστή’ για αυτό. Δεν υπάρχουμε ώστε να είμαστε απεσταλμένοι με ιδανικά πρότυπα ένδυσης,ηθικής, και έτσι σκληρές ιδέες.Υπάρχουμε για να πράττουμε αυτό που θέλουμε, και να αφήνουμε άλλους να πράττουν αυτό που θέλουν. Είμαστε απείρως ανεκτικοί, εκτός από την έλλειψη ανεκτικότητας.”

ΙΙΙ. Επιστημονική Θρησκεία

Το Θέλημα είναι εξ ολοκλήρου εναντίον της δεισιδαιμονίας και του δογματισμού που εννοείται είναι μέρος των ποικίλων παρελθοντικών θρησκευμάτων και φιλοσοφιών. Δεν λογομαχούμε για το ποσό των αγγέλων που χωρούν στην άκρη μιας βελόνας, ποιό χρώμα παράγει κακό κάρμα σε συγκεκριμένες μέρες, πόσες φορές πρέπει να ειπωθεί ένα μάντρα για την ευχαρίστηση ενός θεού, ή ποιές πράξεις θα εγκριθούν από τον Παντοδύναμο Αέριο Θεό στα σύννεφα.

Αυτό έχει επίδραση στην δράση (ηθικά) και σκέψη (φιλοσοφικά). Φιλοσοφικά λέμε, “Πράττε αυτό που θέλεις είναι όλος ο Νόμος”: Αυτό βάζει το άτομο ως υπεύθυνο να βρει τι είναι σωστό για αυτό, χωρίς αναφορά σε οποιαδήποτε θεολογική απειλή της ντροπής και ενοχής της αμαρτίας, την αιώνια κόλαση της καταδίκης, μια αρνητική απάντηση από ένα θεό, ή ακόμη και η μετενσάρκωση σε έντομο. Φιλοσοφικά, δεν επιβάλλουμε κάτι που που είναι ξεκάθαρα αντίθετο στην ανθρώπινη γνώση, ειδικά στην σύγχρονη επιστήμη. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ατόμων που με την θέλησή τους αγνοούν τα τεκμήρια τόσο θεμελιώδη όσο την εξέλιξη ή την θεωρία των μικροβίων. Για παράδειγμα, δεν είναι δύσκολο να βρούμε περιπτώσεις στην Αμερική, όπου λεπτά-καλυμμένη θεολογία προωθείται  στα σχολεία, υπό την ψευδοεπιστημονική αμφίεση του “ευφυούς σχεδιασμού”. Δεν είναι ανήκουστες ιστορίες ατόμων – ακόμη και παιδιών – να πεθαίνουν επειδή οι γονείς τους δεν πιστεύουν στην φαρμακευτική φροντίδα. Αντίθετα, το Θέλημα είναι “επιστημονική θρησκεία” που αναγνωρίζει τις διακυμάνσεις της ανθρώπινης εμπειρίας που συνήθως αποκαλούμε “θρησκεία” ή “πνευματικότητα”, ενώ ταυτόχρονα παραμένουμε αληθείς στην πρόοδο της ανθρώπινης γνώσης που συνήθως αποκαλούμε “επιστήμη”. Ένα σπουδαίο άρθρο έχει πρόσφατα γραφτεί για το πως ο Άλιστερ Κρόουλι οραματίζονταν το Θέλημα ως μια επιστημονική θρησκεία, που προτείνω εάν επιθυμείς να μάθεις περισσότερα για τη συγκεκριμένη πτυχή του Νόμου της Ελευθερίας.

Επίσης, το Θέλημα είναι ανθρώπινη θρησκεία: βάζουμε τον στόχο της προσδοκίας μας μέσα μας, και αποδεχόμαστε τους άλλους όπως και αν είναι. Όπως έχω γράψει αλλού, στον Αιώνα της Ίσιδος η έμφαση ήταν η Φύση, στον Αιώνα του Όσιρη η έμφαση ήταν ο Θεός, και τώρα, στον Αιώνα του Ώρου η έμφαση είναι ο Άνθρωπος, το άτομο. Ο στόχος μας είναι η πλήρης έκφραση του εαυτού μας στο Αληθινό Θέλημα, το Μονοπάτι είναι προς το βαθύτερο πλήρωμα του εαυτού μας, και η Κοινότητά μας δεν είναι ούτε στην “μεταθάνατο ζωή” του Παραδείσου, ούτε θεοί ή ημίθεοι σε ένα “παραπέρα” κόσμο, αλλά άντρες και γυναίκες εδώ στη Γη. Το ιδανικό αυτό εκφράζεται στην δυνατή φράση. “Δεν υπάρχει θεός, παρά τον άνθρωπο.”

ΙV. Ασπασμός του κόσμου ενόσω υπερβαίνουμε τον υλισμό

Το Θέλημα ασπάζεται τον κόσμο καθώς ενώ δεν πιστεύουμε ότι οι σαρκικές απολαύσεις είναι  αμαρτωλές ή κακές, και δεν πιστεύουμε ότι η ύπαρξη ή ενσάρκωση ή η αντίληψη είναι κάτι προορισμένο για εξουδετέρωση ή υπέρβαση ή εγκατάλειψη. Η συμπεριφορά αυτή παρουσιάζεται στο Βιβλίο Του Νόμου το οποίο λέει, “Έσο δυνατός, ω άνθρωπε! Πόθησε, απόλαυσε όλα τα πράγματα της αίσθησης και της έκστασης: μη φοβάσαι ότι οποιοσδήποτε Θεός θα σε απαρνηθεί για αυτό.” Όπως έχω πει αλλού: Η Γη δεν είναι φυλακή, αλλά ένας Ναός όπου το μυστήριο της Ζωής θεσπίζεται, το σώμα δεν είναι διαφθορικό, αλλά ένα παλλώμενο και ευδόκιμο δοχείο για την έκφραση της Ενέργειας, το σεξ δεν είναι αμαρτωλό, αλλά ένας μυστηριώδης αγωγός ευχαρίστησης και δύναμης, όπως επίσης και μια εικόνα της εκστατικής φύσης όλης της Ύπαρξης.

Ενώ εκτιμούμε τον κόσμο, δεν πέφτουμε στην παγίδα του μικροπρεπούς υλισμού. Αυτό φαίνεται στην διαφοροποίηση μεταξύ του επιθυμώ – τις συνειδητές μας λαχτάρες , ευχές και παρορμήσεις που συνεχώς μεταβάλλονται – και το Αληθινό Θέλημα. Ασπαζόμαστε τον κόσμο όχι για να έχουμε περισσότερα μεγάλα και λαμπερά πράγματα, αλλά ως μια έκφραση της φύσης μας και εορτασμό της ευτυχίας της ύπαρξης. Αυτή η ιδέα εξερευνείται εις βάθος σε μια άλλη πρόσφατη έκθεση, που μπορεί να αναγνωστεί  εάν θα ήθελες να ξέρεις περισσότερα περί του συγκεκριμένου θέματος.

V. Σεξουαλικότητα

Ακολουθώντας τα προκείμενα λεγόμενα για την ανοχή και αποδοχή, το Θέλημα συγκεκριμένα εναγκαλιάζει όλες τις μορφές σεξουαλικής ταυτότητας, προσανατολισμού, εξερεύνησης και έκφρασης που συμφωνεί με το Αληθινό Θέλημα του ατόμου.Το Θέλημα είναι τρόπος ζωής που απερίφραστα ενθαρρύνει άτομα να είναι αυτό που είναι σεξουαλικά, να μην ζουν σύμφωνα με οποιοδήποτε πρότυπο, θεσπισμένο από την θρησκεία ή κοινωνία. Δεν βλέπουμε οποιαδήποτε φυλετική ταυτότητα ή σεξουαλικό προσανατολισμό ως περισσότερο φυσικό ή υπέρτερο με οποιοδήποτε τρόπο. Η καλύτερη ταυτότητα είναι αυτή που καθαρότερα και πληρέστερα εκφράζει την αληθινή σου φύση. Αυτό φαίνεται στο Βιβλίο του Νόμου όπου γράφει, “λάβετε το πλήρωμα και την θέληση της αγάπης όπως επιθυμείτε, όταν, όπου και με όποιον το επιθυμείτε!”

Ο Κρόουλι ήταν αρκετά προχωρημένος για τον καιρό του με αυτό τον τρόπο: για παράδειγμα, έγραψε στην αρχή του 20^ου αιώνα, “Το Θηρίο 666 διατάσσει με την εξουσία του ότι κάθε άντρας,  κάθε γυναίκα και κάθε άτομο με φύλο ενδιάμεσα, ας είναι απόλυτα ελεύθερο να ερμηνεύει και να επικοινωνήσει τον Εαυτό του μέσω όποιας σεξουαλικής πράξης, άμεσης ή έμμεσης, κυριολεκτική ή συμβολική, φυσιολογικά, νομικά, ηθικά, θρησκευτικά εγκεκριμένη ή όχι, με την προϋπόθεση μόνο ότι όλα τα μέλη για κάθε πράξη είναι πλήρως συνειδητά  στις επιπτώσεις και ευθύνες του, και συμφωνούν εγκάρδια.”

Πρέπει να θυμηθούμε ότι – ως ένα πολύ μικρό παράδειγμα – ήταν περισσότερο από μισό αιώνα μετά, όταν ο Αμερικάνικος Ψυχολογικός Σύνδεσμος σταμάτησε να βλέπει την ομοφυλοφιλία ως μορφή ψυχικής ασθένειας. Εμείς, ως Θελημίτες έχουμε αποδοχή για όλα τα άτομα όπως είναι, ανεξάρτητα από το πως επιλέγουν να ορίζονται και να εκφράζουν τον εαυτό τους σεξουαλικά.

VΙ. Ναρκωτικά

Οι Θελημίτες δεν ντρέπονται για την χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών βασισμένα σε φιλοσοφικά, ηθικά και θεολογικά εδάφη. Το Θέλημα δεν έχει απαγορεύσεις κατά των ναρκωτικών (ή οτιδήποτε ουσιαστικά) με την προϋπόθεση πως  αυτό που κάνεις συμφωνεί με το Αληθινό Θέλημα. Αυτό απαιτεί τα άτομα να λαμβάνουν ευθύνη για τις επιλογές τους. Συχνά βοηθά να λέμε, “Πράττε αυτό που θέλεις… και υπέφερε τις συνέπειες.” διότι το να λέμε “Δεν υπάρχει κανένας νόμος πέρα από το Πράττε αυτό που θέλεις” δεν σε συγχωρεί  για τις συνέπειες των πράξεών σου: Ο Νόμος του Θελήματος δεν ακυρώνει τον νόμο της δράσης και αντίδρασης. Η κατάχρηση μιας ουσίας εξακολουθεί να οδηγεί σε εθισμό, η λανθασμένη χρήση εξακολουθεί να οδηγεί σε ψυχική ανισορροπία, και η σωστή χρήση μιας ουσίας μπορεί να οδηγήσει σε τεράστια άλματα αυτοδιερεύνησης και αυτοκατανόησης. Είναι ευθύνη του κάθε ατόμου να είναι ενημερωμένο για την χρήση ναρκωτικών, και πως να χρησιμοποιηθούν με ευθύνη, και πρόθεση εύρεσης, εξερεύνησης, και έκφρασης της αληθινής τους φύσης.

Σε ένα κόσμο που τα ψυχεδελικά έχουν μόνο διερευνηθεί για την θεραπευτική τους ικανότητα τα τελευταία 5-10 χρόνια, αυτό είναι επίσης μια ριζοσπαστική προσέγγιση προς τα ναρκωτικά. Έχουμε τις εξαρτήσεις του Κρόουλι, το ιστορικό υπερβολής και κατάχρησης όπως στερεοτυπικά φαίνεται στα τέλη του 1960, και πιθανόν δικές μας εμπειρίες και αυτών γύρω μας για να μας προειδοποιήσουν για την κατάχρηση ναρκωτικών. Αντιθέτως, έχουμε και τις επιτυχίες του Κρόουλι, ένα μακρύ ιστορικό της επιτυχείς πειραματίας με ναρκωτικά, όπως και τις εμπειρίες μας και αυτών γύρω μας για  να μας υπενθυμίσουν της διακεκριμένης ικανότητας της χρήσης ναρκωτικών σε αρμονία με το Θέλημά μας. Κάνε κλικ εδώ για να διαβάσεις περισσότερα για την προσέγγιση του Θελήματος στα ναρκωτικά.  

VΙΙ. Άλιστερ Κρόουλι

Πιστεύω ότι ο Άλιστερ Κρόουλι είναι ακριβώς ο προφήτης που χρειαζόμαστε σήμερα για μια βασική αιτία: ήταν άνθρωπος. Ήταν ιδιοφυία, αλλά ήταν άνθρωπος (παρά τις προσπάθειές του να ενθυμείται ως ηλιακός μύθος!). Ο Κρόουλι επίσης έσπρωχνε τα όρια σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες τις ζωής και έτσι, τον θαυμάζουμε, αλλά βλέπουμε πράγματα που μας προκαλούν. Ο Κρόουλι έπαιξε σχεδόν με κάθε ταμπού που έβρισκε και μας προτρέπει να αντιμετωπίσουμε τους δικούς μας δαίμονες και να βρούμε τα δικά μας πιστεύω για το πως πρέπει να ζούμε. Η αντίδρασή μας στον Κρόουλι μπορεί να θεωρηθεί  ως ένας μικρόκοσμος  της δίκης μας αντίδρασης στα ταμπού γενικότερα. Αυτή είναι μία εργασία που κάθε άτομο μπορεί να ασχοληθεί: Τι έκανε ο Κρόουλι που συγκεκριμένα προσβάλλει τα αισθήματά μας; Τι πράγματα είναι “πολύ εξεζητημένα” ή “υπερβολικά” και – σημαντικό – είναι να εξετάσεις γιατί πιστεύεις τον λόγο που ήταν εξεζητημένος. Με αυτό τον τρόπο, μελετώντας την αντίδρασή μας στον προφήτη του Θελήματος μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για τα δικά μας τύφλα σημεία, όρια και περιορισμούς.

Η συχνά απαράδεκτη συμπεριφορά του Κρόουλι επίσης μας θυμίζει ότι δεν θεωρούμε πως πρέπει να κάνουμε προσποίηση του Κρόουλι με κανένα τρόπο: Θεωρούμε πως πρέπει να βρούμε τον δικό μας Τρόπο. Αυτό είναι η ουσία του Θελήματος. Οι Θελημίτες ενώνονται σε κοινό σεβασμό και ευλάβεια προς τον Κρόουλι, και είμαστε ενωμένοι σε κοινό ταξίδι να βρούμε τον Εαυτό μας. Δεν προσπαθούμε όλοι να είμαστε σαν τον Κρόουλι όπως οι Χριστιανοί τον Χριστό ή οι Βουδιστές τον Βούδα: Όλοι προσπαθούμε να είμαστε αυτοί που πραγματικά είμαστε, και αυτό είναι που μας ξεχωρίζει.

VΙΙΙ. Χαίρετε!

Σε ένα έγγραφο που πιστεύω κάθε Θελημίτης πρέπει να διαβάσει για την διαύγεια και διεισδυτικότητά του, ο Κρόουλι έγραψε ότι μια από τις υποχρεώσεις μας είναι να “Χαιρόμαστε!” Το Θέλημα είναι θρησκεία της ευτυχίας και ομορφιάς. Το χιούμορ είναι η πανοπλία μας και το γέλιο το όπλο. Παύσαμε να βλέπουμε την σοβαρότητα και αυτό-απαλοιφή ως συνώνυμα της πνευματικότητας. Το Θέλημα είναι ένας νόμος της ελευθερίας που έχει τα κλειδιά της ευφυής ικανότητας κάθε ατόμου, ώστε να αφήσουμε τους εαυτούς μας από το φορτίο της θλίψης και φόβου, και να αφήσουμε τους εαυτούς μας να είναι οι εαυτοί τους και να χαιρόμαστε για αυτό. Όπως λέει και στο Βιβλίο του Νόμου, “Θυμηθείτε όλοι εσείς ότι η ύπαρξη είναι αγνή χαρά.” Με αυτή την γνώση, μπορούμε συνειδητά και πρόθυμα να μετέχουμε στο υπέρτατο Μυστήριο που γνωρίζουμε ως ύπαρξη. Επομένως λέω με τον Κρόουλι, “Κοίτα αδελφέ, είμαστε ελεύθεροι! Χαίρε μαζί μου, αδελφή, δεν υπάρχει κανένας νόμος πέρα από το πράττε το Θέλημα σου!”

Advertisement